Vinduerne indrammer udsigten - Rationel

Hvem har egentlig sagt, at vinduer skal males hvide? Ikke os i hvert fald. Og heller ikke Morten og Marianne, der har rammet udsigten til deres have ind med sorte vinduer.

Arkitekten havde faktisk advaret dem. Det bliver for markant, sagde han. Sorte karme er slet ikke noget, han ville anbefale. Men Morten og Marianne havde besluttet sig.

Totalrenovering

De var midt i en totalrenovering af et træt parcelhus lidt uden for Herning. Tag, vægge, gulve, facade, krybekælder, køkken og bad – det hele blev skiftet og strammet op. Og vinduerne … de skulle bare være sorte.

”Marianne stod fast,” siger Morten. ”Når man køber nye vinduer i en kvalitet som Rationels, giver man immervæk en slat penge for dem. Derfor havde vi tænkt på, hvordan vi kunne gøre dem til en mere synlig del af huset, hvordan de kunne blive et møbel i sig selv.”

70'er villa før renovering - Rationel

Før renovering

70'er villa efter renovering - Rationel

Efter renovering

Udsigten indrammes

Det kan man blandt andet ved at male dem sorte indvendigt. Det rammer udsigten ind og sætter fokus på alt det grønne udenfor, hvilket i Morten og Mariannes tilfælde vil sige en skøn, skrånende have med træer og planter, der er vokset til gennem et lille halvt århundrede og ligner et kunstværk i sig selv.

Vinduerne mod haven var store i forvejen i huset fra 1973, men parret besluttede sammen med arkitekten at trække dem til gulvet og lade lys og udsigt strømme frit ind i det nye køkkenalrum.

”Det giver et helt andet view, når de går til gulvet. Det kan give nyt liv til et hus, selvom det egentlig er det eneste, man ændrer, siger Morten.

Sorte vinduer giver mere liv - Rationel

Rationel træ/alu vinduer i farven Noir Sable 900

Nye vinduer i gamle huller

Da parret overtog huset, havde de fleste af vinduerne holdt stand i over 40 år. De blev erstattet af moderne vinduer med smalle karme fra Rationels AURAPLUS-serie. Kun ud mod haven og i et af værelserne blev der pillet ved proportionerne – resten af vinduerne skulle have samme størrelse som de gamle. Og det gik forbløffende let:

”Jeg opdagede, at de gamle vinduer også var fra Rationel. Jeg kunne se kodningen på vinduet og bede Rationel om at få en opdateret version af det samme vindue. Mega smart. Det giver en god ro i maven at vide, at man i hvert fald med de vinduer ikke har målt forkert,” siger Morten.

Han og Marianne havde på forhånd besluttet, at både vinduer og døre skulle være fra Rationel. Efter et besøg i en af de 200 udstillinger valgte de Rationel AURAPLUS for at få et produkt, der både er vedligeholdelsesfrit, tidløst og enkelt.

”Vi kunne sikkert godt have fået billigere vinduer med samme lave leveringstid et andet sted,” siger Morten Brinch Jensen. ”Men man ved bare, at det her er kvalitet. Et vindue skal holde i mange år. Derfor skal det også være i orden.”

Se flere billeder i Rationels inspirationsgalleri.

Sådan gjorde vi

Et hus er ikke bare et sted, man bor. Det må gerne være praktisk, men der skal stadig være sjæl i det. Vi fik en god mavefornemmelse, da vi så det gamle parcelhus fra 1973. Det havde potentiale.

Vi kastede os ud i en totalrenovering og besøgte tidligt i processen Rationels udstilling, hvor vi kunne få lov at se, røre, åbne og lukke både vinduer og døre.

  • Vi valgte Rationel AURAPLUS med en vedligeholdelsesfri aluminiumsprofil udvendig.
  • Derefter var vi til et møde med en rådgiver. Vi blev bedt om at tage tegninger med og vise, hvordan huset vender og ser ud. Og rådgiveren gjorde meget ud af at vejlede os til den rigtige løsning. Blandt andet fik vi børnesikring på alle vinduer og havedøre, så vores søn på to år ikke selv kan smutte ud.
  • Vinduerne mod haven blev trukket til gulvet for at lukke så meget lys og udsigt ind i køkkenalrummet som muligt. Da de vender mod syd, blev de udstyret med solfilm for at beskytte huset mod sol og varme.
  • Vi valgte sorte rammer og karme for at gøre vinduerne til et møbel i sig selv og ramme udsigten ind.

- Morten og Marianne, Herning

Læs mere om Morten og Mariannes ombygning på Danske Boligarkitekters hjemmeside.

Renovering af Hosby hus